Schaamte

Je schaamt je kapot. Die naaktfoto was bedoeld voor ‘his eyes only’, maar die knappe jongen op Grindr blijkt een 55-jarige viezerik te zijn. De video die je voor hem maakte, gebruikt hij om je te chanteren. Als je niet doet wat hij eist dreigt hij je te exposen. Ondanks dat je weet dat 50% van de jongeren naaktfoto’s maakt en verstuurt, wil je voorkomen dat jouw foto’s online komen. Zou je er met iemand over praten of zou je ingaan op de dreigementen?

Schaamte kan ervoor zorgen dat je er met niemand over praat. Je stuurt liever meer beeldmateriaal, zou liever meer geld betalen of met iemand afspreken, dan dat jouw foto’s online belanden. Het is logisch dat je denkt dat de (verdere) verspreiding van jouw beelden het ergste is wat er kan gebeuren. Maar zoals uit onder andere het verhaal van Myriam blijkt, is dat soms niet het ergste wat er kan gebeuren.

‘’Na de verkrachting, wist ik dat het ergste wat er kon gebeuren, gebeurd was. Mijn gevoel van eigenwaarde was weg. Niets kon dat gevoel overtreffen.’’ – Myriam

Praat erover!

Het ergste wat kan gebeuren, is dat plegers invloed hebben op jouw leven. Dat zij macht over jou hebben, waar je niet meer uitkomt. Daarom is het zo belangrijk dat je erover praat – met iemand die je vertrouwt of (anoniem) met een hulpverlener.