Ik vind het ZO erg voor je, maar ik weet niet wat ik moet zeggen

Als jouw vriend(in), zusje, neefje, of klasgenoot vertelt dat hij/zij/die te maken heeft (gehad) met online seksueel misbruik en/of seksuele intimidatie, is het logisch dat er van alles door je hoofd schiet. Hoe kon dit gebeuren?, Waarom heeft hij/zij/die het niet eerder verteld?

Het is logisch dat je dit soort vragen hebt. Waarschijnlijk bedoel je het ook goed, toch kan het verkeerd overkomen op de persoon die het meemaakt. Voor diegene kan het al een enorme stap zijn om het jou te vertellen! De meeste mensen houden vaak jarenlang hun mond over wat er is gebeurd, omdat ze zich schamen, schuldig voelen en/of bang zijn voor de dader(s).

Praten over online seksueel misbruik: hoe doe je dat?

Het is lastig, beladen. Hoe praat je over online seksueel misbruik en/of seksuele intimidatie? Tuurlijk is het een lastig onderwerp, maar iemand helpen is makkelijker dan je denkt. Er zijn vijf dingen die je kunt zeggen, waarmee je de plank nooit misslaat:

Ik vind het oprecht knap dat je dit durft te vertellen. Tuurlijk hou ik dit voor me.

Je kan me echt alles vertellen, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Ik snap dat je je schuldig voelt, maar jij hebt niets verkeerd gedaan. De persoon die jou chanteert en bedreigt is fout!

F*CK, ik vind dit zo erg. Ik weet niet wat ik moet zeggen. Hoe kan ik je helpen?

Geef vooral aan als je iets nodig hebt. Wat je me ook vertelt, ik ben er voor je!

Is het zo simpel?

Met deze gesprekstips doe je het nooit verkeerd. Je laat zien dat je iemand steunt en niet veroordeelt. De opmerking: ‘Waarom heb je dan ook die foto verstuurd?’ wordt héél vaak gemaakt en kan pijn doen. Mensen kunnen hierdoor nóg meer het gevoel krijgen schuldig te zijn aan wat er gebeurt. En echt: met deze ‘simpele’ tips kan jij verschil maken. Voor meer gesprekstips check SlachtofferWijzer.